Is de stap van zeebaan naar walbaan lastig? Lees 20 verhalen van andere (oud)zeevarenden die dit traject hebben doorlopen.

De zoektocht naar een walbaan wordt makkelijker met ervaringen van andere zeevarenden. Op onze blogpagina staan 20 verhalen van andere (oud) zeevarenden die dit traject hebben doorlopen. Leuk en interessant om te lezen, en wellicht kom je een bekende tegen, de maritieme wereld is een klein wereldje. Voor het overgrote deel van de zeevarenden is de stap van een zeebaan naar een walbaan lastig. Het is moeilijk te bepalen waar je met jouw kennis en ervaring terecht kan, en waar die kennis ook gewaardeerd wordt.

 

Tijdens opleiding word je voorbereid om te werken op zee

Op school word je alleen voorbereid op een zeebaan. Voor de meeste zeevarenden komt er een dag dat ze willen gaan werken aan de wal, gemiddeld genomen vaart een zeevarende 7 jaar en wij denken dat dit de komende jaren gaat veranderen naar 5 jaar.

Hoe verloopt nou de zoektocht naar een walbaan? We hebben hieronder een aantal ervaringen uiteengezet.

 

Ervaringen van oud stuurmannen

  • Sander heeft 16 jaar gevaren bij de HAL, opgegroeid en woonachtig in Den Helder en werkt sinds eind 2022 aan de wal.
  • Mickey heeft gestudeerd op Terschelling en een aantal jaar gevaren bij A2B. Na een intense zoektocht heeft ze een prachtige walbaan gevonden.
  • Jelle heeft zijn zeevarende leven omgeruild voor een walbaan als Projectmanager. Wel bij een maritiem bedrijf, daar kan hij zijn ervaring goed inzetten.

Ervaringen van oud machinisten

  • Alexander werkte 10 jaar als werktuigkundige bij de HAL, zocht een walbaan en heeft deze gevonden. Zijn technische kennis past hij nu toe bij een scheepswerf.
  • Loek heeft na 1 jaar op zee gekozen voor een walbaan. Hij werkt nu bij een maritiem bedrijf aan de wal en past hier zijn maritieme kennis en ervaring toe.
  • Arnoud wilde meer thuis zijn, na twee jaar varen is hij gestart met de zoektocht naar een walbaan. Hij werkt nu bij een energiecentrale, eigenlijk een machinekamer zonder deining.

Ervaringen van duaal opgeleide Maroffs

  • Mats voer drie jaar als Maroff en besloot toen de overstap naar wal te maken. Hij had geen idee van de mogelijkheden. Hij voelt zich nu als een vis in het water als Projectmanager.
  • Carolien kon helaas niet meer varen, mede door slechte knieën werd voor haar de keuze gemaakt. Nu werkt ze als Operations Officer bij een reder in de buurt van Rotterdam.

Alle verhalen lezen?

Wil je alle verhalen lezen? Klik dan op deze link.