Ervaring walbaan na 10 jaar op zee werken

Alexander Stijlaart deelt zijn ervaring walbaan nadat hij 10 jaar op zee heeft gewerkt als werktuigkundige. Inmiddels werkt hij bij DAMEN als projectmanager.

 

Aan de wal werken was meest verstandige keus

Hij was het gewend dat hij zelf benaderd werd voor banen. Tot hij in een burn out terecht kwam en daarom besloot aan de wal te gaan werken. Alexander Stijlaart stopte met varen na 10 jaar op zee. “Ik had eigenlijk nooit het besef wat er is aan banen, daarvoor had ik niet genoeg om me heen gekeken.”

Tien jaar lang werkte hij op de Holland-Amerika Lijn als werktuigkundige. “Aan het begin was ik vier maanden op zee aan het werk en twee maanden thuis. Toen ik meer richting een senior verdeling ging was dit nog drie maanden op, drie maanden af. Alles bij elkaar is dat best veel, die tijd thuis heb je ook nodig om te herstellen. Maar mede door privéomstandigheden lukte het mij ook niet meer om in de periode thuis goed te herstellen en ik kwam in een burn out terecht.”

Op het moment dat Alexander weer klaar was om aan het werk te gaan, wist hij dat een baan aan de wal hem beter uit zijn burn out kon halen, dan wanneer hij terug zou gaan de zee op. “Ik ben anderhalf jaar herstellende geweest en zat met ziekteverlof thuis. Daarna kreeg ik een baan aangeboden bij Royal Carribean Cruises in Duitsland, aan de wal. Ik besloot deze aan te nemen, maar niet lang daarna kwam deze industrie stil te liggen door Covid-19.” Het logische gevolg was dat Alexander zijn baan kwijtraakte. “Mijn directe collega was meer senior en ik werkte nog maar kort bij het bedrijf.”

 

Zee baan droom sinds middelbare school

Alexander overwoog zijn opties, of een goede baan in Nederland of toch weer terug de zee op. Dat laatst lonkte nog steeds. “Ik heb altijd met plezier gevaren. Hier was ik ook al mee bezig sinds de middelbare school. Hier hadden we een project over water, waarbij we ook een dagje mee mochten op een binnenvaartschip. Dat vond ik zo geweldig, dat ik van middelbare school ben geswitcht naar de Rijn- en binnenvaartschool. Daarna volgde de Zeevaartschool en ging ik aan de slag bij de Holland-Amerika Lijn.”

Zijn zoektocht naar een baan bracht hem bij Skick. Na de kennismaking gingen Hiddo en Joost voor hem op zoek naar een passende baan. “Ze zijn hier heel behulpzaam in geweest. We hebben verschillende ontmoetingen met elkaar gehad, ik had echt het idee dat ze er voor mij waren. Maar ik had ook wel wat eisen en wist goed wat ik wilde en kon. Dat gaf ik ook bij Skick aan, ik wilde niet zomaar de eerste de beste baan aannemen.”

 

Bijna weer de zee op

De zoektocht naar een baan voor Alexander verliep moeizaam. “Op een gegeven moment waren we al een paar maanden onderweg, ik stond zelfs op het punt toch weer een baan op zee aan te nemen. Ik kreeg hier een goed aanbod voor, en dat trekt me ook nog steeds wel. Hiddo en Joost kwam toen met een vacature bij DAMEN, een bedrijf wat mij interesseerde.”

Alexander ging solliciteren, maar de functie waar hij op solliciteerde was nog steeds niet zijn gedroomde functie. “Het was de functie voor een service repair manager. Ik wilde wel graag managen, maar op een ander niveau dan voor deze functie stond. De dame met wie ik mijn gesprek had, zag dit gelukkig ook. Zij regelde voor de volgende dag nog een gesprek op de locatie in Schiedam voor een functie als projectmanager. Nog een dag later had ik een voorstel voor me liggen.”

Inmiddels is Alexander bijna twee maanden aan de slag en zit hij in de afronding van zijn eerste project. “Het zijn wel een intense twee maanden geweest hoor. Ik kreeg al vrij snel de leiding over mijn eigen project, hiermee werd ik al lekker in het diepe gegooid. Gelukkig kan ik met problemen altijd bij iemand terecht en is alles binnen het bedrijf bespreekbaar. Er is ruimte en begrip voor mijn eigen inbreng en ideeën.”

Hoewel de zee nog steeds lonkt voor Alexander, heeft hij inmiddels wel geleerd wat walbanen hem te bieden hebben. Hij ziet de kansen zich verder te ontwikkelen binnen DAMEN en zit hier ook goed op zijn plek in zijn functie als projectmanager.

 

Wil je meer informatie, bel of mail gerust, ik help je graag.
Contact