Van Nautisch Officier tot projectmanager bij NIRON

Als de uitdaging op zee er niet meer is

Van de Hogere Zeevaartschool stapte hij direct aan boord als Nautisch Officier. Mats Nelissen werkte drie jaar lang op zee, zowel in de machinekamer als op de brug. Drie maanden op zee, twee maanden thuis. “Dat is best pittig, je wordt telkens uit je sociale leven gerukt.”

Mats hield het drie jaar vol op zee, daarna besloot hij de overstap naar de wal te willen maken. “Het was best spannend dit besluit te maken”, geeft Mats aan. “Ik had een vast contract en daarmee zekerheid. Maar ik zag geen uitdaging meer in het werk op zee, had niet het gevoel dat ik nog veel kon leren.”

Zijn tijd op zee is wel voorbijgevlogen vertelt Mats. “Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad. We kwamen overal ter wereld met onze lading. We vervoeren zware ladingen, dus andere schepen die dan in ons schip kwamen en hele boorplatformen. Dat maakte het werk ook wel een grote verantwoordelijkheid.” Maar na drie jaar vond hij het genoeg en wilde Mats op zoek naar een andere baan.

Geen idee van de mogelijkheden

“Dat was spannend omdat ik geen idee had wat ik kon doen, of ik überhaupt wel werk kon krijgen en wat dan mijn volgende stap zou zijn. Op school, ik heb de Hogere Zeevaartschool op Terschelling gedaan, krijg je weinig voorlichting over je mogelijkheden naast het varen. Gelukkig kwam toen Skick op mijn pad.”

Samen met Hiddo en Joost van Skick is Mats op zoek gegaan naar een passende baan. “Dat begon bij een algemene kennismaking waarbij we spraken over mijn ervaring, kwaliteiten, ambities en mijn interesses. Die gesprekken voelden heel betrokken, ik had echt het gevoel dat ze naar me luisterden.”

Hiddo kwam vervolgens met een aantal vacatures voor Mats. “Ik kaatste een beetje af op zijn eerste voorstellen, het waren namelijk allemaal redelijk technisch gerelateerde functies. En hoewel ik me tijdens mijn opleiding en mijn werk op zee ook in de technische hoek bevond, had ik voor mijn gevoel niet zo’n affiniteit met de machinekamer.”

Begeleiden tot aan de wal

“Daarop hebben we nog eens gebeld om te kijken wat voor functies dan wel bij me passen. Hier kwam uit dat projectmanagement goed bij me zou passen. Het plannen, contact met mensen en toch nog een stukje techniek komen hierin allemaal samen.”

Inmiddels is Mats al ruim drie maanden aan de slag bij NIRON staal, een dochterbedrijf van DAMEN, als projectmanager. “De vacature sprak me aan. Toen ik werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek heb ik vooraf nog even met Hiddo gebeld zodat ik goed voorbereid was op het gesprek. Nu had ik wel vaker sollicitatiegesprekken gehad, maar het was heel fijn om dit nog even voor te bespreken. Het gesprek vervolgens was heel fijn, ik ben dan ook aangenomen.”

“Het werk wat ik nu doe, zie ik mezelf ook wel voor langere tijd doen. Het is heel gevarieerd en er is veel te leren. Anders dan bij een maritieme baan, kan ik mezelf veel breder ontwikkelen. Als ik straks wat bekender ben met projectmanagement, mag ik bijvoorbeeld ook de financiële kant gaan doen. Aan boord loop je wel verschillende rangen door, maar je blijft wel varen als hoofdzaak. Daarbij is mijn werk zelf nu ook veel socialer.”

Mats heeft zijn plek aan de wal gevonden. Hoewel hij zichzelf nog wel een tijdlang ziet werken in zijn huidige functie, weet hij nu ook wat hij kan verwachten bij een mogelijke nieuwe zoektocht naar een baan. “Ik heb nu een beter gevoel van wat ik zoek, daar heeft Skick mij goed in begeleid.”

Wil je meer informatie, bel of mail gerust, ik help je graag.
Contact