Goede vragen voor in een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is een manier om erachter te komen of het (maritieme) bedrijf waar je hebt gesolliciteerd ook bij jou past. Om tot een goed gesprek te komen is het van belang om goede open vragen te stellen. Maar wat zijn nou goede vragen voor in een sollicitatiegesprek?

 

Voorbereiden voor jouw walbaan sollicitatiegesprek

Een goed sollicitatiegesprek volgt vaak na een goede voorbereiding van degene die meedoen aan het gesprek. Een goede voorbereiding kan je doen door je in te lezen in het bedrijf en de gesprekspartners, de vacature door te nemen en open vragen voor te bereiden.

De beste manier om elkaar te leren kennen is door een dialoog te voeren. Een dialoog is een gelijkwaardig gesprek waarbij de gesprekspartners goede open vragen stellen en elkaar de ruimte geven om de vragen te beantwoorden. Door een dialoog te voeren kom je veel te weten over het bedrijf, de functie en de gesprekpartner. Maar kan je ook jezelf goed presenteren.

Om tot een dialoog te komen wil ik je wel aanraden om je voor te bereiden op een gesprek. Dit hoeft niet lang te duren. Door de juiste open vragen te bedenken zal je merken dat een gesprek al een stuk vlotter loopt. En doordat je goede open vragen stelt geef je aan je gesprekspartner aan dat je de sollicitatie serieus neemt.

 

Interesse tonen in je gesprekpartner

In een sollicitatiegesprek hoeft het niet alleen te gaan over jou. Het is ook een gesprek waarin je ervoor kan zorgen dat je meer te weten komt over jouw gesprekspartner. Dit kan je ook voorbereiden.

Je kan de LinkedIn profielen van je gesprekspartners bekijken. Zeker bij maritieme bedrijven zijn het vaak oud zeevarenden die al eerder de stap naar een walbaan hebben gemaakt. Wellicht ken je het bedrijf of ken je er mensen die er gevaren hebben. Altijd mooi om over de maritieme wereld te praten.

Daarnaast kan je ook een goede open vraag stellen:

  • Waarom heb jij in het verleden gekozen voor dit bedrijf?

Of een open vraag bedenken wanneer men er al 15 jaar werkt:

  • Ik heb gezien dat op je LinkedIn profiel dat je hier al 15 jaar werkzaam bent, wat bevalt je zo goed?

 

Wat voor soort vragen zijn goede vragen in een sollicitatiegesprek?

Goede vragen zijn open vragen, enkele voorbeelden:

  • Hoe ziet een mijn werkdag eruit?
  • Wat zou mijn allereerste opdracht zijn?
  • Wat wordt er van mij verwacht in de eerste maanden?
  • Wat is de grootste uitdaging van deze baan?
  • Hoe is deze vacature ontstaan?

 

Laatste tips:

Tip 1:

Aan het einde van het gesprek komt er heel waarschijnlijk de vraag of je nog wat wilt weten. Dat is het moment om nog een goede open vraag te stellen, bewaar (als het kan) daarom een originele vraag tot het laatst. Dan sluit je het gesprek goed af.

Tip 2:

Schrijf je voorbereide vragen op een notitieblok en neem deze mee naar het gesprek. Leg dit notitieblok en pen ook voor je neer op tafel, zodat men kan zien dat je open vragen hebt voorbereid. Ook dit geeft het gevoel aan de gesprekspartner dat jij het gesprek serieus neemt.