Walbaan geeft voldoening voor Kiet na zeevarend bestaan

Kiet is liever iedere avond thuis, dan veel maanden van huis

Kiet Nguyen Quang had een heel romantisch beeld van het zeevaarders bestaan. Hij volgde de Maritieme Opleiding in Rotterdam en stapte aan boord, spijt van die keuze heeft hij nooit gehad. Wel besloot hij na slechts een jaar varen afscheid te nemen van het zeevarende leven en aan de wal te gaan werken. Zijn walbaan geeft voldoening.

“Ik heb uiteindelijk maar een korte tijd gevaren, dat heeft alles te maken met de COVID-pandemie”, legt Kiet uit. “Nadat ik mijn opleiding had afgerond ben ik gaan varen. Na een jaar zat ik in het ritme van zoveel maanden varen en dan zoveel maanden thuis. Toen de pandemie begon zat ik ineens thuis. Ik raakte weer gewend aan het leven thuis, afspreken met vrienden wanneer ik wilde, op verjaardagen was ik er gewoon bij en iets simpels als even naar de sportschool kon weer.”

“Waarom vaar ik nog?”

Het was de start van Kiet zijn twijfels, hij nam een bijbaantje in de horeca en dacht er zelfs even over zijn eigen onderneming hierin te beginnen. “Op een gegeven moment dacht ik echt, waarom vaar ik eigenlijk nog. Het is een heel mooi beroep hoor, maar op een gegeven moment ga je ook nadenken over het hele huisje, boompje, beestje idee. Ik kreeg ook een vaste relatie. Toen ben ik eens gaan nadenken waar ik het meeste plezier uithaal: veel maanden van huis zijn, of iedere avond thuis zijn.”

Kiet geeft aan goed te snappen dat deze situatie voor iedereen anders is. Maar hij zag in dat hij liever iedere avond thuis zat. “Ik heb het er ook veel met mijn partner over gehad, we hebben hier heel open over gepraat. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt, met alle gevolgen van dien.”

Walbaan geeft voldoening

Die gevolgen pakten goed uit voor Kiet. Via SKICK vond hij een baan bij de Roodhart Groep binnen de Marine en Offshore tak. Hier is hij project engineer waarbij hij maatwerk en advies levert aan de klanten. “Soms zit ik op locatie, soms in onze testfactiliteit, het is lekker veelzijdig. Ik heb ook veel contact met onze leveranciers over de verschillende onderdelen die we nodig hebben. Het werk geeft veel voldoening, zeker als alles goed gaat en de klant tevreden is. Natuurlijk gaat het ook wel eens wat minder goed, dat hoort er ook bij.”

Kiet is blij dat hij de keuze heeft gemaakt het varende leven vaarwel te zeggen. Hij heeft vooraf goed nagedacht over de gevolgen, maar bedacht zich ook wat het opleverde. “Het financiële plaatje ziet er nu wel anders uit, aan boord verdien je gemiddeld genomen meer. Maar ik vond het het geld niet waard om steeds zo lang van huis te zijn. Nu werk ik bij een heel mooi en verwelkomend bedrijf. Het team waar ik in werk is heel divers, er zijn veel jongere mensen, maar er zitten ook wat oudere collega’s tussen met meer kennis en ervaring.”

Zee-ervaring komt van pas in nieuwe baan

Zijn eigen ervaring van het zeeleven komt ook nog van pas. “Iedereen hier heeft zijn eigen expertise, soms is het heel handig dat ik aan boord heb gezeten en van bepaalde onderdelen ook weet hoe het werkt. Daarin kan ik dan goed advies geven.”

“Een groot verschil met mijn werk aan boord en mijn werk aan de wal is de hiërarchie. Aan boord werk je echt in rangen, bij de Roodhart Groep staat de directeur veel meer naast je. De sfeer is ook heel goed, voor mij werkt het goed, deze losse manier van werken.”