Van Maritiem Officier naar kantoorbaan als data-analist

Loek Ballintijn ging van hard werken op zee naar een 9 tot 5 baan

Loek Ballintijn heeft, na een jaar op zee, gekozen voor een baan aan de wal. Hij ging van Maritiem Officier, waarbij hij werktuigkundige in de machinekamer was, naar een kantoorbaan als data analist. “Ik wilde me focussen op een andere sector.”

De 22-jarige Loek ontwikkelde zich heel snel aan boord. “Tijdens mijn opleiding tot Maritiem Officier, een hbo-opleiding in Amsterdam, liep ik twee stages van 6 maanden bij Wagenborg Shipping. Hier ben ik daarna ook aan het werk gegaan. We werkten met een klein team in de machinekamer. Hierdoor kreeg ik ook supersnel meer verantwoordelijkheden. Na mijn eerste week aan boord liep ik al mijn eerste wacht als officier.”

Hij maakte hierdoor snel promotie en leerde veel over leiderschap. “In korte tijd zag ik veel van de wereld en leerde ik over de culturen. Op de droogdoks kwam ik hierdoor in aanraking met allerlei verschillende mensen uit andere culturen waar ik leiding aan moest geven, daarmee ontwikkel je je mensenkennis heel snel.”

Uitgegroeid op zee

Die snelle ontwikkeling maakte het ook dat Loek na een aantal jaar op zee besloot aan de wal te willen werken. “Aan boord ben je heel praktisch bezig en je maakt heel snel promotie, maar je kunt op een gegeven moment niet meer verder groeien. Ik wilde me verder specialiseren in data science en dit toepassen op de maritieme sector. Aan het begin had ik contact met een ander recruiter bureau, maar die kwamen voornamelijk met hele technische banen aan. Daarna kwam ik bij Skick terecht, de persoonlijke benadering was heel fijn.”

Inmiddels is Loek werkzaam bij Smit Lamnalco, als data analist. “Het verschil om vanaf zee naar een kantoorbaan te gaan is wel heel groot. Het is heel fijn dat ik nu weer meer een thuis opbouw, iedere keer dat je aan boord ging werd je leven namelijk wel op pauze gezet. Maar ik mis het ook wel om meer naar buiten te gaan. De afwisseling zou ik lekker vinden, in een baan in de buitendienst bijvoorbeeld.”

Wennen op kantoor

“Ik doe nu wel meer kennis op, mijn werkgever biedt me bijvoorbeeld wel de kans me verder te ontwikkelen met cursussen. Het team waar ik in werk is ook leuk, we maken grote stappen. Ik merk wel een verschil met collega’s die altijd op kantoor hebben gewerkt. Als Maritiem Officier ben je het gewend om hard te werken, wij kenden geen kantoortijden. Dat je hier om 5 uur de computer uitzet en de deur van kantoor achter je dichtdoet, dat is wel even wennen.”

Met Skick heeft Loek ook nog contact. “Ze zijn hier op bezoek geweest om te kijken waar ik terecht was gekomen. En nu vragen ze ook hoe het met me gaat. Dat is heel fijn, ook omdat ik straks wel verder wil kijken naar andere mogelijkheden. Het is een fijne relatie die gelukkig ook is gebleven nadat ze me aan deze baan hebben geholpen.”