Ik overweeg te stoppen met varen

Iedere zeevarende overweegt weleens om te stoppen met varen. Hier kunnen uiteenlopende redenen voor zijn. Gemis van of door het thuisfront, het sociale leven, sportclubs, maar ook zaken als werkdruk door korte laad- en lostijden of minder avontuur tijdens de zeereis spelen mee.

Wat te denken van de wens om door te groeien of verder te ontwikkelen of niet in de laatste plaats gezondheidsproblemen kunnen van invloed zijn. De toename van andere culturen aan boord wordt ook nogal eens genoemd als reden. En dan is er nog de strakke regelgeving in coronatijd die voor menig zeevarende een ware beproeving was en aanleiding om zich nog eens achter de oren te krabben.  

 

En dan is de beslissing genomen. Wat is de volgende stap?

Wat de reden ook is, de beslissing om te stoppen met varen wordt niet licht genomen. Maar als de beslissing eenmaal genomen is, doemen er veel vragen op. Hoe nu verder? Je leest en hoort overal dat er veel werk is, veel maritieme vacatures en een groot tekort aan arbeidskrachten aan wal, maar hoe vind je baan die bij jou past tussen al die vacatures? Ga je zelf zoeken en solliciteren, of kies je voor een recruitmentbureau en wat zijn daar de voor- en nadelen van? Waar kan je op solliciteren? En nog belangrijker: waar wil je op solliciteren?

Dat er op dit moment veel vacatures zijn, is alom bekend. Ook voor ex-zeevarenden is er veel keuze, er zijn voldoende (maritieme) vacatures aan wal. Bedrijven in de maritieme techniek, de offshore, de energiesector, de scheepsbouw en vele andere technische branches staan te popelen om je te ontmoeten.

Je hebt dus relatief snel een nieuwe baan. Maar hoe vind je de juiste?

 

Hulp nodig met zoeken naar passende walbaan?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf op zoek te gaan en vacaturesites af te struinen, maar je kunt je ook laten begeleiden door een recruitmentbureau. Zo’n bureau gaat eerst uitgebreid met je in gesprek om erachter te komen wat je zoekt in een walbaan, stelt je vervolgens een aantal passende vacatures voor en begeleidt je bij de overstap en in de beginfase bij je nieuwe werkgever.

Dit klinkt goed, maar het is ook goed om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

 

Voor- en nadelen van een recruitmentbureau

Een voordeel van begeleiding door een recruitmentbureau is dat het jou niets kost; jouw nieuwe werkgever betaalt namelijk voor de diensten die de recruiter levert.

Een ander voordeel is dat je meer kans maakt op het vinden van een passende baan. Een goede recruiter verdiept zich namelijk in jou en in zijn netwerk. Hij weet wat de bedrijven in zijn netwerk zoeken. Daarbij weet een goede recruiter welke bedrijven graag in contact komen met ex-zeevarenden, omdat de zeevarenden vaak naadloos passen binnen de geboden functie en de organisatie; door de ervaring die ze hebben en de mentaliteit die bij ze past.

Nadelen zijn er ook; eerlijk is eerlijk. Zo willen sommige bedrijven niet samenwerken met recruitmentbureaus en zijn sommige recruitmentbureaus vervelend en opdringerig.

 

Wie ben ik, wat kan en wat wil ik?

Om de juiste baan te vinden, is het goed om eerst jezelf in kaart in te brengen. Wie je bent weet je meestal wel en zo niet dan kan je het beste hulp vragen van je familie, vrienden of collega’s. Zij weten jouw karaktereigenschappen vaak haarscherp te benoemen. Schrijf ze vooral op, want je hebt ze nodig in je zoektocht.

De volgende vraag is wat je kunt. Dit vraagt iets meer onderzoek. Vraag jezelf af waar jouw kwaliteiten liggen, waar je goed in bent en waar niet. En wees hier eerlijk in. Als zeevarende beschik je over bijzondere kennis en een heel aantal specifieke vaardigheden. Dit zijn vaak precies die zaken die bedrijven zoeken. Neem er dus de tijd voor en beschrijf ze nauwkeurig, want met deze informatie gaat de recruiter op zoek naar de beste match.

Op de laatste plaats moet je jezelf afvragen wat je wilt gaan doen. Je wilt niet meer varen, maar wat wil je wel? Wat zoek je in je volgende baan? Welke eigenschappen van het werk op zee wil je meenemen naar je walbaan en welke niet? Wil je een baan met doorgroeimogelijkheden? Hecht je belang aan bedrijfscultuur? Of ga je voor de praktische zaken zoals salaris, reisafstand of werktijden?

Zoveel mensen, zoveel wensen. De overstap naar een walbaan is voor iedere zeevarende anders en een goede recruiter weet dit. Beantwoord alle vragen dus uitgebreid en zorgvuldig. Zo vergroot je je kansen op een passende baan aan wal.