Waar kan je werken als machinist na je zeevaart?

van zeebaan naar walbaan via skick

Je wilt aan de slag aan de wal maar het is lastig te bepalen waar je met jouw maritieme skills en ervaring aan de slag kunt. Het werk als machinist is divers en het takenpakket aan boord is breed, en er wordt van je verwacht dat je alle facetten beheerst. Maar waar kan je werken als machinist na je zeevaart? Wat zijn de opties?

 

De situatie is verschillend per machinist:

Als scheepswerktuigkundige aan boord draait het in jouw functie om het onderhouden, inspecteren en repareren van alle technische installaties aan boord van de schepen. Denk aan hoofdmotoren, voortstuwingssystemen, energiesystemen, pompen en compressoren.

Er zijn veel overeenkomsten tussen de machnisten maar als je wat verder inzoomt dan blijkt dat elke situatie toch verschillend is. Ben je werkzaam in de Cruise of Cargo, dan zijn er grote verschillen met een machinist die werkzaam is op een productieschip in de offshore.

Dit heeft ook zijn weerslag op de functie en werkplek aan wal. Jouw werkervaring, en dan met name de relevantie van die werkervaring bepaald voor een groot gedeelte waar je terecht kan.

 

Het zoeken naar een passende walbaan kan lastig zijn.

De zoektocht naar die walbaan die alle wensen vervuld kan lastig zijn. Waar kan je werken als machinist na je zeevaart? Het is aan te raden hierbij advies te zoeken en informatie in te winnen. Dat kan bij (oud) collega’s, familie of oud-klasgenoten. Je kan ook informatie inwinnen op LinkedIn, waar werken oud-collega’s die de stap naar wal al gemaakt hebben?

Ik raad je aan om dat direct te onderzoeken wat de gevolgen zijn van die stap. Ik heb hier ook een blog over geschreven.

 

Waar kan ik als machinist werken aan de wal?

Een technische functie aan de wal is vaak een logische vervolgstap. Posities als werktuigkundige – operator in energiecentrales of de energievoorziening van ziekenhuizen en datacenters sluiten hier goed op aan. Ook functies als field service engineer of monteur technische dienst hebben een flink uitvoerend karakter.

Zoek je het liever op leidinggevend niveau dan kom je vaak beter tot je recht in banen als technisch projectleider, uitvoerder of hoofd technische dienst.

Een meer abstractere kijk op zaken kan natuurlijk ook, wellicht past een functie als maintenance of reliability engineer dan goed.

 

Voorbeelden van walbanen voor machinisten:

  • Technisch Projectleider
  • Commissioning Engineer
  • Technical Superintendent
  • Werktuigkundige/ Operator
  • Field Service Engineer
  • Maintenance Engineer
  • Hoofd Technische Dienst
  • Monteur Technische Dienst

 

Geheel vrijblijvend advies

Wanneer je advies wilt over waar kan je werken als machinist na je zeevaart, neem dan gerust contact op, ik geef je graag vrijblijvend advies.