Voor Tessa is techniek haar passie. Ook nu nog.

In de zomer van 2023 is Tessa gestart bij het AMC. Van Maroff op zee naar werktuigkundige in een ziekenhuis. Een logische stap voor Tessa, hieronder haar verhaal.

 

Alles op alles zet Tessa de Rooij om Maroff te worden. En het lukt haar. Ze is op haar best in de machinekamer en ontpopt zich daar als een vrouw die haar mannetje staat. Techniek is haar passie. Ook nu nog.

 

Met de paplepel

Het zit duidelijk in de familie. Vader de Rooij zat in de zeevisserij en Tessa kreeg de liefde voor varen met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. “Ik wilde gewoon lekker met mijn handen werken”, dus als er een mono-opleiding machinekamertechniek had bestaan, had ze die gekozen. De marof opleiding was de enige andere logische keuze voor Tessa. In 2013 startte ze dan ook op het STC in Rotterdam.

 

Gewoon uit elkaar halen!

In twee fantastische stages bij Wagenborg vond Tessa echt haar plek. Tijdens de eerste stage op de Azoresborg maakte ze kennis met het vervoeren van stukgoed en bulk. En bleef zelfs iets langer aan boord dan de vereiste stagetijd. Tessa mocht veel tijd spenderen in de machinekamer en werd daar nog enthousiaster van. Verder kreeg ze goede ondersteuning bij vaardigheden als navigatie en dergelijke om de studie goed te kunnen afmaken.

De tweede stage werd dus weer Wagenborg. Aan boord van de Reggeborg bevoer ze Europese wateren en kwam ook in Rusland. Ook dit keer was Tessa weer veel in de machinekamer te vinden en kreeg hierdoor nog meer zelfvertrouwen. “Om echt te snappen waarom iets niet werkt, moet je het gewoon uit elkaar halen. Dat maakt zo veel meer sense!” De uitstapjes de wal op in de diverse havens maakte ook deze stage weer een complete ervaring.

 

Sneeuwbaleffect

Eenmaal in bezit van het diploma was een contract bij Wagenborg de meest logische stap. Hierbij ging Tessa voor 3 maanden als 3de machinist aan boord voor weer een fantastische reis. Met haar enthousiasme zette ze de kaptein en bemanning aan om haar nog meer te leren; het zogenaamde sneeuwbaleffect.

Snel daarna kreeg ze een vast contract en vertrok ze voor 3 maanden als machinist op de Oranjeborg. Met dit schip wordt alleen papier vervoerd en het beschikt over mooie technische faciliteiten. Op de brug kwam Tessa eigenlijk alleen voor de koffie en wat gezelligheid. Maar na ongeveer 3 jaar varen was het tijd voor een baan aan de wal.

 

Na 3 jaar zee op zoek naar een walbaan.

Met hetzelfde enthousiasme zocht Tessa een loopbaancoach en keek bij verschillende bedrijven rond. Maar niks klikte totdat Skick in beeld kwam. De wens was een baan op kantoor waarbij de voorliefde voor schepen ook aan bod zou komen en waar ze in sociale omgeving zichzelf kon zijn.

Na een paar opties te hebben uitgelopen verlegden ze de focus naar technische banen bij bijvoorbeeld een energiecentrale. En zo kwam al snel het AMC in beeld waar Tessa nu werkt als werktuigkundige/operator.

“Het AMC is gelijkwaardig aan boord alleen vaart het nergens heen”. Er staan o.a. 3 Wärtsila Vasa Dual Fuel motoren in die het ziekenhuis voorzien van energie. Al haar technische kennis komt van pas en het werken in een klein team is als een warm bad voor Tessa. Deze baan heeft genoeg uitdagingen om nog lange tijd te doen. Aangezien Tessa enorm loyaal is, heeft doorgroeien binnen het AMC haar voorkeur.

 

Wil jij ook hulp bij de zoektocht naar een walbaan, neem gerust contact op.
Contact