“Vakantie is het moment om bij te komen en goed na te denken over je loopbaan”

“Vakantie is het moment om bij te komen en goed na te denken over je loopbaan”

Heerlijk, op vakantie. De tijd om rustig de zaken op een rijtje te zetten en na te denken over je loopbaan op zee. Als zeevarende ga je op vakantie in je verlof, of dat nou in augustus, september of oktober valt. Ook als je net bent afgestudeerd is de vakantie het moment om je nieuwe koers te bepalen.

Eerst even bijkomen

Inpakken, reizen en dan bijkomen! Je gaat op vakantie en hebt voldoende tijd om te filosoferen over je loopbaan: iets waar je tijdens je werk op zee geen tijd voor hebt. Wanneer je vaart, word je geleefd. Er wordt veel van je gevraagd en je leeft van dienst naar dienst. Het is heel normaal dat je dan geen tijd hebt om over de toekomst na te denken. In de weken of maanden thuis lukt dat ook niet altijd. Op vakantie zijn§, in een andere omgeving, kan heel inspirerend werken voor je denkproces.

Uit eigen ervaring weet ik dat ik tijdens de eerste week van de vakantie vaak moet bijkomen en moet wennen aan mijn tijdelijke onderkomen. De tweede week kan ik zaken loslaten en is er de ruimte in mijn hoofd om eens rustig na te denken wat er mogelijk is.

Onder het genot van een drankje op de strandstoel

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

Drie relevante vragen die je jezelf mag stellen wanneer je met een drankje op een strandstoel naar het zwembad ligt te staren. Door deze vragen uitgebreid te beantwoorden, krijg je meer inzicht in wat voor jou belangrijk is en waar je nu staat in je carrière.

Tijdens onze kennismakingsgesprekken met zeevarenden is dit het startpunt. Door in te zoomen op de antwoorden en door te vragen, proberen we te achterhalen waar iemand echt plezier uithaalt. Vaak moet een baan avontuurlijk en uitdagend zijn. Een bepaalde vorm van vrijheid en waardering geven. Maar ook functie inhoudelijke zaken zoals leidinggeven en technische uitdaging komen aan bod.

Voor elke zeevarende is dit anders. Maar het proces blijft hetzelfde, begin bij de bovenstaande drie vragen en wie weet verras je jezelf.

Vertellen, luisteren, vertellen en luisteren

Is het niet gelukt om tijdens je vakantie een antwoord te vinden op de drie vragen, of ben je vastgelopen nadat je die drie vragen hebt beantwoord. Deel dan je bevindingen met je omgeving. Door veel te luisteren en te vertellen kom je vaak tot nieuwe inzichten en kan je jouw carrière in de juiste richting sturen.