Carla zocht meer vastigheid na drie jaar varen

Carla van den Berg zocht meer vastigheid in walbaan. Ze genoot van het varen, maar een verandering in haar prive leven en gemis in haar sociale leven zorgde ervoor dat ze toch ging uitkijken naar een walbaan.

 

Carla zocht meer vastigheid na drie jaar varen

Carla van den Berg groeide op aan het strand, dus met de zee had ze altijd wel wat. Na enige voorlichting en verhalen van een zeevarende neef besloot ze de opleiding tot Maritiem Officier te volgen. Na het afronden van die studie reisde ze drie jaar lang de wereld over als stuurman. Tot het leven aan de wal toch ook wel weer begon te lokken.

“Ik ben opgegroeid in Zoutelande, aan het strand dus. Ik wist nog niet wat ik wilde doen. Op de middelbare school kregen we op een gegeven moment voorlichting van vrouwen in een technisch beroep, nu lag wiskunde mij wel, dus ik raakte geïnteresseerd. Daarbij is mijn neef ook machinist op een schip, van hem kende ik de verhalen over de zeevaart al wel.”

 

Stuurman bij Royal Wagenborg

De keus was vervolgens snel gemaakt, in Vlissingen ging Carla de opleiding tot Maritiem Officier volgen. Tijdens haar opleiding liep ze twee stages, bij JR Shipping en vervolgens bij Royal Wagenborg. “Bij Wagenborg ben ik vervolgens ook aan het werk gegaan. Eerst als derde stuurman, hier ben je vooral bezig met onderhoudsklussen aan boord. Op een gegeven moment maakte ik promotie tot tweede stuurman, dan krijg je wat meer verantwoordelijkheden en mag je de reis plannen en ben je verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord.”

In die tijd woonde Carla deels bij haar vriend in Turkije, als ze niet aan het varen was. “We waren al bij elkaar toen ik aan het werk ging, dus het was normaal dat ik steeds langere periode van huis was. Ik vond het varen ook wel zo leuk, dat ik het helemaal niet erg vond om van huis te zijn.”

Op zoek naar meer ritme

Het besluit was gemaakt, Carla ging op zoek naar een baan aan de wal. “Ik was eraan toe wat meer ritme te hebben en ’s avonds na werk gewoon naar huis te kunnen en de weekenden vrij te hebben. Ik wist alleen niet precies wat ik wilde gaan doen. Tijdens mijn opleiding hadden ze me hier niet heel erg op voorbereid, ze hebben alleen gezegd dat je wel meer kansen op een walbaan hebt met een Hbo-diploma.”

Via Linkedin had Carla berichten van verschillende recruiters gekregen. Uiteindelijk kwam ze terecht bij Skick. “Met Joost en Hiddo had ik een gesprek waarin ze me vroegen wat ik wilde en wat ik leuk vond. Na dat gesprek kwamen ze al snel met een aantal vacatures en waren binnen een week de eerste gesprekken al gepland.”

Het ging snel, en hoewel Carla eerst nog niet helemaal wist wat ze wilde, wist ze dit na de gesprekken met Skick en de daaropvolgende sollicitatiegesprekken wel. “Het scheelde dat ik qua salaris wel zo’n beetje gelijk bleef zitten, alleen heb ik nu veel minder vakantie. Maar daartegenover staat wel dat je de avonden en weekenden vrij hebt. Waar ik vooral tegenop zag was de reistijd, aan boord word je wakker en loop je naar beneden. Dat is bij een walbaan wel anders, maar ik heb een bedrijf gevonden op tien minuten fietsafstand, dus dat is heel fijn.”

Voortaan lekker op vakantie naar het buitenland

Carla is aan de slag gegaan bij Roodhart in de Waalhaven als project engineer. “Dat houdt in dat ik in het projectteam zit waar we aanvragen van schepen en offshore krijgen voor onderdelen van de machinekamer. Wij gaan dan op zoek naar die onderdelen. We hebben het zelf op voorraad, gaan op zoek bij leveranciers of vinden een gepast alternatief. Het is een vrij technisch beroep, dat vind ik fijn want ik leer ook veel.”

“We werken veel met grotere klanten en opdrachten, daar kan ik in groeien binnen het bedrijf. Saai zal het hier niet snel worden, ik zie steeds nieuwe uitdagingen bij dit bedrijf. Alleen reizen voor het werk zit er niet meer in, hoewel we binnen Nederland wel eens aan boord moeten van schepen, dat zijn dan de tripjes die je maakt. Maar als ik nog naar het buitenland wil, dan ga ik gewoon lekker op vakantie.”