Jesper is afgestudeerd Maritiem Officier, maar hij ging niet varen.

Jesper te Beest doorliep alle opleidingen, werd maritiem officier maar ging niet varen … daar moet een verhaal achter zitten. Bij navraag blijkt dit een muzikaal verhaal te zijn. Lees over Jesper, waarom hij als afgestudeerd maritiem officier niet gaat varen en hoe de zee hem inspireert.

 

Vissekop

De halve familie van Jesper voer. En hoewel zijn opa nooit naar zee kon vanwege kleurenblindheid, had hij wel een grote passie voor vissersboten. Van die kleintjes in flesjes. Hij maakte er heel veel, verwierf er internationale roem mee en wist er zelfs eentje in het Guinness Book of Records te krijgen.

Kleine Jesper was erdoor gefascineerd. En toen hij voor de keuze stond, koos de trotse “vissekop” (zo heet iemand uit IJmuiden) voor opleidingen in de scheepvaart.

 

Alle maritieme opleidingen afgerond

Voor Jesper was dit achtereenvolgens het vmbo Maritiem College waar hij de richting Binnenvaart koos. Vervolgens het mbo niveau 4 Maritiem Officier en direct aansluitend het hbo Maritiem Officier. Maar met een mooie stage-ervaring en alle diploma’s op zak ging Jesper uiteindelijk toch niet naar zee. Althans niet fysiek.

Na het mbo wist Jesper al dat hij nooit een langdurige carrière zou hebben als zeeman; kleurenblindheid zit immers in de familie en ook hij erfde dit. Maar stoppen met zijn opleiding vond hij zonde en de passie voor de zeevaart was groot genoeg om ook het hbo te voltooien. Hij wilde er zogezegd “niets van missen”.

De stages leerden hem vooral de vrijheid waarderen. Wisselende bestemmingen en genieten van de impressies van het land vanaf zee. Hij was graag weg uit de drukte van het walleven, wifi, maar toch ook niet te lang.

Jesper schildert zijn tijd op zee met muziek. Letterlijk, want tijdens zijn tweede stage nam hij zijn gitaar mee en op het achterdek kon er naar hartenlust worden gespeeld. Zo ontstond de droom, waarin hij zichzelf zag zitten op de brug tijdens de wacht en muziek schreef, midden op de oceaan of starend naar het noorderlicht.

 

Fomo

Tegelijkertijd wilde hij ook niets missen van thuis, zijn vriendin en zijn muzikale projecten. Jesper is een muzikaal en sociaal beest en doet zijn naam dan ook eer aan. Uit Fear of Missing Out wilde hij dichtbij zijn vrienden blijven.

Daarbij was daar het risico om een keer te worden afgekeurd wegens kleurenblindheid groot. “… en dan zou mijn droom alsnog in duigen vallen.” Om die reden koos hij liever voor een carrière aan de wal om verder te leren, onderzoeken en te componeren.

 

Land en water

Skick kwam uit het niets en precies op het juiste moment. Hiddo wees hem onder andere op een functie als Operations Coordinator. Een functie die hem goed past, omdat hij er veel leert over zaken die hem interesseren. Bovendien kan hij er nog verder ontwikkelen. Hij heeft een coördinerende rol bij de maritieme projecten. Het werk boeit hem, de collega’s zijn leuk en hij is zich aardig aan het inwerken. Wat het extra leuk maakt is dat hij zowel land als water ziet en er genoeg tijd is om te reizen en muziek te maken.

En zo blijft Jesper alle zintuigen prikkelen door mooie momenten te beleven, ze vast te leggen en er vervolgens “vette muziek” van te maken. In zijn muzikale projecten maakt hij alsnog veel dromen waar.

 

Wil jij net als Jesper hulp bij de zoektocht naar een walbaan, neem gerust contact op.
Contact