Niels Monteban, de geboren avonturier uit Vlaardingen, wist al op zijn twaalfde dat hij wilde gaan varen.

Niels Monteban, de geboren avonturier uit Vlaardingen, wist al op zijn twaalfde dat hij wilde gaan varen. En toch is hij nu gelukkig met een baan aan de wal. Lees het verhaal van Niels …

 

Dingen besturen

Niels was vaak op het strand van Hoek van Holland en Scheveningen te vinden. Daar stond hij dan met zijn surfplank onder de arm te kijken naar de voorbijvarende zeeschepen. Maar hij was ook gek op techniek, op motoren en vooral op avontuur. Vandaar dat hij er na de havo eerst een jaartje tussenuit ging om snowboardleraar te worden.

Bij terugkomst in Nederland verloor hij zijn hart aan het surfen en werkte als chauffeur. Niels houdt namelijk ook van “dingen besturen”; dit in combinatie met zijn liefde voor schepen, techniek en avontuur bracht hem bij het STC in Rotterdam, waar hij startte met de hbo-opleiding maroff.

 

Een toffe stage

De mooiste vakken vond hij navigatie en de technische vakken. De opleiding is de juiste keuze en Niels kijkt uit naar de stages. Die te vinden bleek nog niet zo eenvoudig en door een onverwachte wending loopt hij uiteindelijk stage op een cruiseschip van Oceanwide Expeditions.

Stage en avontuur in één; wie wil dat nou niet? Bij Oceanwide maakte hij verschillende reizen van Argentinië naar Antarctica, de Falkland eilanden en South Georgia, een gebied dat bekend staat om zijn prachtige wild life. Stuk voor stuk prachtige reizen waarbij Niels het niet beter had kunnen treffen. Het was als een droom die uitkwam voor een avonturier als Niels.

Hij maakte kennis met roerwerk, dekwerk, onderhoud in de machinekamer en alle AB-taken. Het werken met passagiers aan boord gaf er een extra dimensie aan. En intussen genoot hij van de rijke fauna en flora om hem heen. Een “toffe stage”, zoals Niels zegt.

 

Kijken naar het strand

Tijdens de tweede stage voer Niels eerst op een coaster en daarna op de Nordika, een containerschip, tussen Zweden en Denemarken. Hier leerde hij weer volop omdat hij veel zelfstandig mocht uitvoeren. Hij liep zijn eigen wachten en mocht leiding geven op veel taken.

Als hij met het schip naar Rotterdam voer en naar het bekende strand keek waar hij ooit met zijn surfplank onder de arm stond “voelde het als thuiskomen”, aldus Niels.

 

Dat je je mannetje staat

Na de opleiding is Niels gaan reizen en na twee jaar kwam hij terug naar Nederland, klaar voor een baan aan de wal. Via via kwam Skick in beeld en volgde er snel een prettig en uitgebreid gesprek en een lijstje met bedrijven waar hij zou kunnen solliciteren.

Niels koos voor Roodhart Marine & Offshore Services en werkt hier nu vier maanden. Hij leert er de fijne kneepjes van het vak op het gebied van pompen en separatoren en werkt zowel bij Sales als bij de afdeling die Projecten uitvoert.

De sfeer bij Roodhart is prima en de techniek spreekt hem erg aan. Er wordt heel prettig samengewerkt en tegelijk is er ruimte om zelfstandig taken uit te voeren en verantwoordelijkheid te nemen, zegt Niels. “Iets dat goed bij me past”. Conclusie: Niels is gelukkig met een baan aan de wal.

Op de vraag welke eigenschappen hij aan boord heeft geleerd en in zijn walbaan gebruikt, noemt hij zonder aarzelen het goed kunnen samenwerken en het respect hebben voor elkaar. En niet onbelangrijk “dat je je mannetje staat” als het erop aan komt. Samen de schouders eronder en de klus klaren is waar het om gaat. En het avontuur en de buitenlucht? Die zoekt hij nu op in zijn vrije tijd.

 

Wil jij ook hulp bij de zoektocht naar een walbaan, neem gerust contact op.
Contact