Een ding stond vast: hij wilde een avontuurlijk bestaan waarbij geen dag hetzelfde is

Huib wilde graag naar zee. Zo graag dat hij twee keer de opleiding Marof afrondde. Zowel op mbo- als op hbo-niveau. En toch zit hij nu tot volle tevredenheid in zijn walbaan bij WEC lines in Rotterdam. 

 

“Gewoon de wereld ontdekken, dat geen dag hetzelfde is”

Huib Middendorf komt uit Drenthe en volgde daar het vmbo-tl. Maar daarna wist hij niet goed wat welke richting hij zou kiezen. Een ding stond vast: hij wilde een avontuurlijk bestaan waarbij geen dag hetzelfde is. De opleiding Optiek viel dus snel af.

 

“Echt gaaf”

Na wat voorlichting en advies koos Huib voor de mbo-opleiding Maritiem Officier in Delfzijl. Maar echt enthousiast werd hij pas tijdens zijn snuffelstage bij JR Shipping. Drie weken voer hij als passagier mee over de Baltic. En ondanks het feit dat hij eenvoudige opdrachten kreeg, was het “echt gaaf”.

Het bevestigde dat hij de juiste richting had gekozen. De eerste 6 maanden stage voer Huib bij het voormalige Abis Shipping. Het vervoeren van windmolens tussen de Eemshaven en Antwerpen werd een heel interessante tijd voor Huib. Hij leerde er veel over projectlading en helaas ook wat het is om zeeziek te zijn. Schepen met de brug voorop kunnen nogal heftig stampen, dus daar moest voor een volgende stage op gelet worden.

De tweede stage was bij Seatrade waarmee hij op West-Afrika voer. “Heel bijzonder om mee te maken, maar ook wel heftig”. West-Afrika brengt veel uitdagingen met zich mee. Na zijn stage kreeg Huib een baan aangeboden door Seatrade, zodat hij na de opleiding als 3de stuurman onder contract verder voer.

 

“En zo kon ik lekker gaan varen”.

Hij deed veel verschillende reizen in verschillende gebieden. In de havens hield hij de laad- en losoperaties in de gaten en tijdens het varen navigeerde hij. “Ik vind het leuk om te werken en was dan ook altijd bezig”. Hij werd vaak op de wat mindere schepen gezet, zodat hij zich kon uitleven met verfwerk.  Na een jaar was Huib klaar om gepromoveerd te worden, maar dit gebeurde niet. De studiebanken lonkten

Aangezien een hbo-diploma meer mogelijkheden biedt en Huib graag verder wilde met het vak, koos hij voor de verkorte hbo opleiding Marof in Rotterdam. Wat bovendien een uitgelezen kans bood om iets van het studentenleven mee te maken; een andere stille wens. Bovendien was hij benieuwd of hij het hbo aan kon.

Tijdens zijn hbo-stage kon hij weer bij Seatrade aan de slag. Maar weken achtereen aan boord zonder sociale contacten werden steeds lastiger. Hij mistte zijn vrienden, het sporten en het sociale leven. En dan besluit hij toch op zoek te gaan naar een walbaan.

 

Tevreden over zijn walbaan in Rotterdam.

Een maand lang passeerde van alles de revue: de procestechniek, energiecentrales, onderhoudsbedrijven op de haven. En overal werd hij uitgenodigd voor een gesprek. Totdat een studiegenoot hem in contact bracht met Skick.

Na een uitgebreid online gesprek waarin al zijn ervaring en wensen ter tafel kwamen, mailden ze hem verschillende vacatures waar hij zich op mijn gemak in kon verdiepen. Door verschillende sollicitatiegesprekken te doen, kon hij kijken of het bedrijf bij hem zou passen.

En hoewel Huib had aangegeven niet echt een kantoorbaan te willen, heeft hij die nu wel. Al 8 maanden werkt hij als scheepsplanner / coördinator bij WEC Lines. Een baan die hem prima past en waar hij veel van zijn praktische kennis en ervaring in kwijt kan.

Hij houdt zich bezig met lading en het beladen van schepen, hij coördineert een aantal schepen zelfstandig, zorgt dat ze naar de juiste havens gaan, zorgt voor de scheepsdocumenten, hij bezoekt de schepen die in Rotterdam komen, regelt crew changes en alles wat daarbij komt kijken, onderhoudt de contacten met de kapiteins; kortom alles van scheepvaart bezig behalve het varen zelf. Afwisselend werk binnen een klein bedrijf waar Huib zich helemaal thuis voelt en waar veel te leren is. Huib is tevreden over zijn walbaan in Rotterdam.

Is er dan niets meer te wensen? Ja wel, misschien ooit nog eens een baan als surveyor of een baan bij Lloyds. Maar voorlopig zit Huib op zijn plek. En oja! Een andere reden om aan de wal te werken is dat hij een hele leuke vrouw ontmoette waar hij gewoon veel tijd mee wil doorbrengen.

Wil jij ook hulp bij de zoektocht naar een walbaan, neem gerust contact op.
Contact