“De arbeidsmarkt aan wal is goed voor net afgestudeerde Maritiem Officiers”

“De arbeidsmarkt aan wal is goed voor net afgestudeerde Maritiem Officiers”

Er zijn op dit moment meer vacatures dan werkzoekenden; bedrijven staan te springen om personeel. Geldt dit ook voor beginnende Maritiem officiers die niet willen gaan varen, maar direct aan wal willen gaan werken? Wij denken van wel.

Je hebt net je MBO of HBO afgerond en je twijfelt of varen wel de juiste stap is. Deze twijfel komt meestal niet uit de lucht vallen, maar komt vaak naar voren tijdens je eerste of tweede stage.  Redenen om niet te gaan varen zijn verschillend. De meest genoemde reden is het gemis van het sociale leven aan wal. Heb je dan vier jaar voor niets gestudeerd? Nee, wees gerust, je opleiding wordt gewaardeerd en er zijn genoeg mogelijkheden aan de wal.  

Bedrijven aan wal weten niet wat een Maritiem Officier doet en kan.

“Grofweg heb je aan boord twee richtingen: nautisch opgeleid en werkzaam op de brug, ofwel technisch opgeleid en werkzaam in de machinekamer. Als je maritiem opgeleid bent, ben je oplossingsgericht, hands-on, communicatief vaardig en heb je veel verantwoordelijkheidsgevoel. ‘ 

Dit is de eerste uitleg die wij geven over een Maritiem Officier als wij op bezoek gaan bij bedrijven. Daarna komt het verschil tussen het nautische en technische ter sprake en hoe kwaliteiten van Maritiem Officiers ingezet kunnen worden in functies bij het bedrijf.

We merken dat er nog steeds bedrijven zijn die geen weet hebben van wat er precies gebeurt aan boord. Door deze bedrijven regelmatig te bezoeken en kennis te laten maken met Maritiem Officiers, verandert het beeld steeds meer.

Hoe vind ik een passende walbaan?

Een walbaan die goed aansluit op jouw wensen, is het ultieme doel. Soms het is een flinke zoektocht om een passende functie te vinden. Daarnaast wordt er in de opleiding geen aandacht besteedt aan een werkend leven na het varen, oftewel werken aan de wal. Hierdoor is het lastig te bepalen in welke richting je moet zoeken. Een tip is om eens te kijken wat je klasgenoten gaan doen, of te onderzoeken waar oud-zeevarenden nu werken.

Heb je vragen of heb je hulp nodig, bel of mail gerust, ik help je graag.
Contact met Joost