
Van stuurman op zee naar werken aan de wal voor Lieke
Niets wees erop dat Lieke Kwakernaak naar zee zou gaan. Maar toch koos ze voor de zeevaartopleiding. Handen-uit-de-mouwen vrouw...
Hele bericht lezenNiets wees erop dat Lieke Kwakernaak naar zee zou gaan. Maar toch koos ze voor de zeevaartopleiding. Handen-uit-de-mouwen vrouw Lieke was gelukkig als stuurman op zee en nam dit mee naar haar baan aan de wal. Van stuurman op zee naar werken aan de wal. Het is een mooi verhaal geworden. Lees over Lieke.
Lieke Kwakernaak uit Gorinchem is een fitte meid die het liefst naar de sportacademie wil. Ze is altijd bezig en heel actief, totdat een knieblessure een dikke streep zet door haar sportdroom. Ze behaalt haar havodiploma met gemak, maar heeft weinig zin in een theoretische studie. De zeevaartschool brengt hierin uitkomst, denkt haar vader, die op een advertentie stuit van het STC.
En hoewel niemand in de familie haar voorging, bezoekt Lieke de Open Dag op het STC in Rotterdam en vervolgens een proefdag. Vanaf die dag reist Lieke met veel enthousiasme dagelijks op en neer tussen Gorinchem en Rotterdam.
Met haar bèta-instelling kost de zeevaartopleiding haar weinig moeite. Daarbij voelt ze zich op haar gemak in de mannenwereld. Ze doet een snuffelstage op de Priscilla bij John Beikes en merkt dat varen haar een gevoel van vrijheid geeft. Het ‘niks om je heen’ vindt ze fantastisch.
De eerste stage vaart Lieke bij Feederlines. Ze werkt hier veel in de machinekamer en krijgt verschillende klussen te doen. Toch wordt haar keuze direct op de proef gesteld. ‘Ja, ik heb er veel geleerd, ook wat ik niet wil, maar ik ben er wel sterker van geworden’, aldus Lieke.
Eenmaal terug op de opleiding wil Lieke graag haar kennis verder verbreden en kiest ze voor de minor Scheepsbouw en Logistiek. Met deze extra kennis stapt ze vervolgens op bij Holwerda voor haar tweede stage. Hier krijgt ze de vrijheid om te leren en te ervaren wat ze wil. Leergierigheid wordt gestimuleerd en beloond, waardoor Lieke een prima stage heeft en goed afstudeert.
In 2019 start Lieke als tweede stuurman bij Holwerda. Met containerschepen vaart ze drie keer per week tussen Moerdijk en Immingham. In de twee jaar die volgen leert ze alles over laden en lossen en dat het veel flexibiliteit vraagt. “Bij het laden en lossen gaat het vaak heel anders dan je verwacht. Dat is juist leuk. Ik ga goed op chaos”. Na twee jaar bij Holwerda is het echter tijd voor een nieuw avontuur en kiest ze voor Rolldock.
Ze start als derde stuurman met een doorgroeiperspectief. Bij Rolldock vervoert ze zware lading en projectlading. Maar als er meer herhaling komt in de bestemmingen merkt Lieke dat dit ook iets doet met de mentaliteit van de bemanning. Dit is niet haar mentaliteit. Ze mist de chaos en de afwisseling in haar werk, waardoor ze toch weer op zoek gaat naar een ander schip.
Deze keer kiest ze voor Wagenborg. Ze vaart mee met kapitein eigenaar Tak. Als eerste stuurman op de Marietje Andrea vaart ze droge bulk over de Europese wateren.
Door een verandering in haar privéleven besluit Lieke ruim twee jaar later te gaan voor een baan aan de wal. Maar wel een baan met chaos. “Ik ben en blijf nu eenmaal een regeltante en dol op mijn overall, dus dat stond ook op mijn wensenlijstje”. Met het wensenlijstje van Lieke vond Hiddo al vrij snel een mogelijke walbaan voor haar.
Het eerste gesprek bij Damen liet niet lang op zich wachten. Bij Damen was men op zoek naar een Project Coördinator voor de werf in Schiedam. Een baan waar veel regelwerk voor nodig is en een hands-on mentaliteit.
Hier werkt Lieke nu sinds mei en ze voelt zich er als een vis in het water. Ze kan er al kennis en ervaring uit haar tijd op zee inzetten. Lieke regelt dokwerkzaamheden en werkt nauw samen met het team om voor de klant de beste oplossing te vinden. “En tegelijk kan ik rondbanjeren in mijn overall en helpen waar handjes nodig zijn.” De walbaan als Project Coördinator is geknipt voor regeltante-in-overall Lieke.