Zo ging de stuurman Jop naar de wal

De opleiding was het helemaal. De eerste jaren als zeevarende ook. Maar dan komt er een moment in je leven dat je andere prioriteiten stelt. En dan stap je toch van boord. De stuurman die samen met zijn vriendin woont in Friesland ging werken aan de wal.

 

Zo ging de stuurman naar de wal

Jop is zo´n type dat je kunt uittekenen op een schip. Overall, werkschoenen en niet snel gek te krijgen. Vijf jaar werkte hij dan ook op diverse schepen in de kustvaart en zeevaart. Waarvan de meeste tijd als stuurman en met veel plezier, maar toch werd het tijd voor een baan aan de wal.

 

Jop wilde “gewoon graag varen”

Opgegroeid in Capelle aan den IJssel, waar hij op de HAVO zat, ging Jop in 2009 naar het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam voor de Hbo-opleiding Zeevaart. Zijn doel was “gewoon varen, als stuurman”. Uiteindelijk wilde hij graag 1ste stuurman of kaptein worden. En misschien iets richting loodswezen. De vele vakanties op het water in een zeilboot hadden dit in hem wakker gemaakt. Op het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling maakte hij de opleiding uiteindelijk af. De eerste twee jaar intern betekende verhuizen naar Terschelling, maar vervelend was dit allerminst. Hij genoot van het studeren en het sociale leven en heeft er een fantastische tijd gehad.

 

“Als je de opleiding doet, kom je erachter hoe breed en veelzijdig het is. En dat je meer leert dan varen. Dat sprak me enorm aan.”

 

Tijdens zijn eerste stage voer hij op een coastertje bij een bedrijf dat inmiddels niet meer bestaat. Tijdens zijn tweede stage raakte hij bevriend met een kaptein van Spliethoff waar hij meteen aan de slag kon en 4 contracten bij voer. In plaats van de papier trade tussen Finland en Amerika wilde hij naar de zware lading. Binnen hetzelfde bedrijf kon hij overstappen naar Big Lift waar hij uiteindelijk als 2de stuurman werkte.

 

“We vervoerden wereldwijd de zwaarste en gekste soorten lading over alle continenten en wereldzeeën.”

 

Dat was vooral hard werken. Bij Big Lift had Jop een contract van vier maanden, maar dat werd op den duur te lang. Daarna heeft hij nog 2 maanden op 2 maanden af op een roro schip gevaren, maar ook die periode was te lang voor hem en zijn vriendin. Het gebrek aan toekomstperspectief dwong hem daarbij naar iets anders om te zien. De relatie was voor hem de voornaamste reden om te gaan zoeken naar een walbaan.

 

Klik met Skick

De avond waarop Jop en zijn vriendin besloten om te gaan zoeken naar een baan aan de wal vulde hij het contactformulier in van Skick. De volgende dag werd hij al gebeld. Het contact met Hiddo was direct goed. Het klikte meteen.

Jop had als stuurman met HBO-marof op zak en ervaring in de techniek oren naar een functie als machinist bij de technische dienst van een rederij of op een werf. Woonachtig in Leeuwarden zijn er dan een aantal mogelijkheden, maar de meesten liggen toch vrij ver van huis. En uren autorijden zag hij niet zitten. Zo bleef De Vries in Makkum over. Daar solliciteerde Jop naar een baan bij het team Inbedrijfstellen.

 

“De tijd vliegt, het is alweer 7 maanden geleden dat ik ben aangenomen bij De Vries.”

 

Bij De Vries herkende hij veel van de sfeer in de zeevaart. “Alles lekker op scherp”. Een dagje meewerken in het team was de test voor Jop. Je moet natuurlijk wel in het team passen. En dat beviel van beide kanten. Jop werd aangenomen. De salariëring was ook goed. Heel prettig was de ondersteuning hierbij door Skick.

 

Op mijn mentaliteit ben ik aangenomen

De werkethiek en werkhouding die ik meeneem uit de zeevaart komen me enorm van pas. Het project waaraan ik werk gaat binnenkort voor trials het water op en een 9 tot 5 mentaliteit kan je hierbij niet gebruiken. We slapen ook al aan boord. We zijn met een team van 8, waarvan 3 techneuten. En die techneuten zijn hard nodig.

 

“Je bent dan toch met alle instanties bezig om het schip in elkaar te krijgen en tot een werkend product te komen. Dit is in lijn met het werk als zeevarende”.

 

Jop’s mentaliteit is feitelijk waarop hij is aangenomen. Dit paste binnen het profiel van wat De Vries zocht. “Alles wat je niet weet kan je leren”, vindt Jop.

Jop heeft het erg naar zijn zin bij De Vries. Hoewel hij moest wennen aan het dagritme komt het hem en zijn vriendin goed van pas. Wie weet dat Jop in de verre toekomst nog eens uitkijkt naar een varende baan in de buurt. Maar voorlopig zit hij goed.

 

Wil jij ook hulp bij de zoektocht naar een walbaan, neem gerust contact op.
Contact