
De weg naar de wal van Bas Jansen
Bas Jansen (30) uit Velsen is een harde werker met een groot hart. Zijn weg van zeeverkenner tot zeeman...
Hele bericht lezenBas Jansen (30) uit Velsen is een harde werker met een groot hart. Zijn weg van zeeverkenner tot zeeman is met recht een indrukwekkende. Lees hieronder over Bas zijn enthousiasme voor alles wat met techniek, water en kameraadschap te maken heeft en hoe hij terecht is gekomen bij zijn walbaan als chef van der wacht bij het VU-ziekenhuis.
Bas Jansen is een echte doorzetter. Van vmbo basis, gaat hij naar vmbo kader (elektrotechniek) en vervolgens naar een mbo-4 opleiding AOT (allround operator). Als hij tijdens zijn AOT-stage kennismaakt met zeevarenden die zien hoe makkelijk hij leert en horen over zijn liefde voor het water, besluit hij ook nog naar het hbo te gaan voor de zeevaartschool. Bas doet er heel bescheiden over, maar zijn reeks diploma’s is dat niet.
Zijn zeevaartstages liep hij bij de Holland Amerika Lijn. Op de Eurodam maakte hij voor het eerst kennis met het leven op zee en werken aan boord van een groot schip.
Het dekwerk, meedraaien op de brug, het reilen en zeilen met bestellingen van onderdelen, de verschillende nationaliteiten, het Engels, de werksfeer “en vooral de lol met elkaar” spraken hem erg aan.
Door de breed geformuleerde stageopdrachten kon hij uitvinden waar zijn interesse lag: de techniek of de nautische kant.
Aan boord werd er flink doorgewerkt, maar er was ook tijd om leuke dingen met elkaar te doen. “Work hard, play hard”, zegt Bas.
Tijdens zijn tweede stage koos hij voor de techniek. Hij verdiepte zich verder in onder andere machinekamertechniek, het beheren van afvalstromen en het maken van water. En met een aanvullende minor over de voordelen van scheepssystemen slaagde hij voor de opleiding.
Bas: “met het groepje trainingskadetten draaiden we veel uurtjes, maar we trokken ook samen op. Samen aan de studie werken, elkaar helpen en vervolgens samen wat leuks doen.”
Na de studie gaat Bas als 4de engineer bij de HAL onder vast contract.
Ook tijdens het werk aan boord zoekt Bas bewust de samenwerking met groepsgenoten. Kameraadschap staat bij hem hoog in het vaandel. “Als je elkaar aanvult en helpt, verloopt het werk soepel”, aldus Bas.
Na vier maanden varen, tijdens zijn eerste verlof, breekt corona uit en zit hij noodgedwongen drie maanden thuis. Als hij na die tijd weer aan boord komt, blijkt het betreffende schip te zijn verkocht. Er breekt een rommelige tijd aan waarin de HAL uit kostenbesparing veel schepen laat ankeren en er weinig passagiers zijn.
Na corona werd alles onder strikte regelgeving weer opgestart. Tot december 2024 is Bas bij de HAL gebleven en heeft weten op te klimmen tot verantwoordelijke voor verschillende technische processen.
Tijdens de verlofperiodes ontdekt Bas steeds weer dat hij veel mist. “De balans tussen familie, vrienden en werk was weg”. Op het moment dat hij kans maakt op een eigen huis besluit Bas om een baan aan de wal te gaan zoeken. Tijdens zijn laatste reis voor de HAL heeft hij al contact met Skick.
In het contact met Hiddo geeft Bas aan dat hij graag de aansluiting met de zeevaart wil houden en met de techniek. Vooral dat laatste is gelukt, want er volgt snel een kennismaking bij de VU in Amsterdam die resulteert in een baan. “Dat ging echt heel snel”
Bij de VU werkt hij als chef van de wacht in de energiecentrale. Hier geeft hij leiding aan een onderhoudsteam. “Eigenlijk zorgen we samen voor dat alles veilig blijft”. Het is functie die draait om techniek, maar ook mensen. “Ik werk graag met mensen en voor mensen. Nu zijn het geen passagiers maar studenten”.
Het leidinggeven begint langzaam te wennen. Bescheiden zegt Bas: “… eerst maar eens leren van mensen om me heen, voordat ik ergens een mening over heb.”
Zijn passie voor de zeeverkenners loopt als een rode draad door zijn leven en werken. Kameraadschap betekent elkaar helpen en aanvullen. Zo is hard werken niet vervelend. “In je eentje kan je het nu eenmaal niet, zo eenvoudig is het”.